Usulsüz Tebligatın İptali Dava Dilekçesi Örneği – İcra

Tebligatın İptali Dava Dilekçesi Örneği 

Usulsüz tebligat ile tebliğ edilen icra takibinde memur işlemini şikayet dilekçesi

İcra takibinde usulsüz tebligatın iptali dava dilekçesi

 

MARMARİS İCRA HUKUK MAHKEMESİ
SAYIN HAKİMLİĞİ’NE


İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR

ŞİKAYET EDEN
/BORÇLU      : Ad – Soyad – T.C. – Adres

VEKİLİ          : Av. Salih BİROL – Seyhan / ADANA

ALACAKLI   : Ad – Soyad – T.C. – Adres

VEKİLİ          : Av. …

T.KONUSU : Marmaris … İcra Müdürlüğü 2019/… E. Dosyasından yapılan ödeme emri tebliğ işleminin iptali ve ödeme emri tebliğ tarihinin 02.10.2019 tarihi olarak düzeltilmesi için memur işlemini şikayettir.

İCRA MD. DOSYA NO: Marmaris … İcra Müdürlüğü 2019/… E.

AÇIKLAMALAR:
1 – Davalı alacaklı, müvekkilimizin kiracısı olduğu Uzunyalı Cad. No: … … Hotel Marmaris / MUĞLA adresinde mukim otel nitelikli taşınmazı satın alarak kiraya veren sıfatı kazanmış kişidir. Bu şekilde, taraflar arasında davalı alacaklının da icra dosyasına sunduğu 01.10.2011 tarihli yıllık … TL kira bedeli miktarlı (aylık …. TL ) kira sözleşmesi mevcuttur.

2- Davalı alacaklı Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2018/ … E. 2019/… K. Sayılı davası ile kira bedelinin artırımı talebinde bulunmuştur, mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vererek aylık kira bedelinin 9500 TL olarak tespitine hükmetmiştir.

Karara karşı tarafımızca istinaf yoluna başvurulmuştur (Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi Kalemince karar hakkında sehven kesinleştirme şerhi düzenlenmiş, uyap kayıtları ile sabit olduğu üzere yasal süresi içerisinde istinaf yasa yoluna başvurduğumuz anlaşıldığından mahkemesince ekte sunuyor olduğumuz tutanak düzenlenerek kesinleştirme şerhinin sehven düzenlendiği ve iptal edildiği dosyanın isitinafa gönderileceği belirtilmiştir).

  • Usulsüz tebligatta tebliğ tarihi ne zamandır ?

3- Davalı alacaklı bu ilamı ve kira sözleşmesini işbu şikayetimize konu icra takibine dayanak etmek suretiyle müvekkilimize karşı 28.03.2019 – 28.07.2019 tarihleri arası mahkeme kararına göre oluşacak olan kira farklarını talep etmiştir.

Ve işbu davamızın esprisi olan şu noktaya dikkat edilmelidir ki, icra takibi takip talebinin dayanağı olan her iki belge olan kira sözleşmesinde ve mahkeme ilamında müvekkilimizin adresi “Uzunyalı Cad. No: … … Hotel Marmaris / MUĞLA” olarak yer almaktadır. Davalı ise takip talebinde müvekkilimizin adresi olarak bu bilinen adrese yer verip buraya tebliğ talep etmemiş bunun yerine adres kısmına “mernis adresi seçilmiştir” ibaresini yazmıştır.

4- İcra dairesince de ödeme emri direkt olarak müvekkilimizin adrese dayalı kayıt sisteminde kayıtlı mernis adresi olan Türkeli Mah. Kandil Sok. No: … İç Kapı No: … Kozan / ADANA adresine tebliğe çıkartılmıştır ve ödeme emri bu adreste bulunmayan müvekkilimizin adreste bulunmaması nedeniyle muhtara teslim edilmek suretiyle tebligat Kanunu’nun 21. Maddesine yapılmış görünmektedir.

  • İcra emri usulsüz tebliğ edilirse ne yapılmalıdır ?

Tebligat hukukumuzun temel ilkesi, Tebligat Kanunu’nun 10. Maddesi ile düzenlenmiştir ve bu ilke “tebligatın muhatabın eline ulaşmasını temin için tebligat sürecinin BİLİNEN en son ADRESE gönderilecek tebligatla başlaması” yolundadır. 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır.

6099 Sayılı Yasa’nın 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi’nin 23.03.2017 Tarih Esas: 2017 / 503 Karar: 2017 / 602 sayılı kararında da belirtildiği üzere Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için aynı Kanunun 10/2. maddesi gereğince muhatabın bilinen en son adresinin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinin gerçekleşmesi gerekir.

Ancak bu hal gerçekleştikten sonra yani bilinen adreste tebligat yapılamaması durumunda, aynı Kanun’un 21/2. maddesi uyarınca adres kayıt sistemindeki adres bilinen en son adres olarak kabul edilerek, merci tarafından tebligata,

Tebligat Kanunu’nun 23/1-8 ve Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16/2. maddesi hükümlerine göre, “Tebligat çıkarılan adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olduğundan, tebliğ imkânsızlığı durumunda, tebligatın, Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre bu adrese yapılması” gerektiğine dair şerh düşülerek tebliğ işlemlerinin tamamlanması gerekir (EK-1: İzmir BAM 12. HD 23.03.2017 Tarih Esas: 2017 / 503 Karar: 2017 / 602).

5- Yine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 27.12.2012 tarih E: 2012/25376 K: 2012/40503 sayılı içtihadında Ödeme Emrinin doğrudan borçlunun mernis adresine gönderilmesinin usulsüz tebligat olduğunu, Tebligat Kanunu’nun 10.maddesi uyarınca önce bilinen adrese tebligat gönderilmesi gerekirken doğrudan borçlunun adresine gönderilmesi halinde bu tebligat işlemi usulsüz olduğundan borçlunun takibi öğrendiğini beyan ettiği tarihin tebliğ tarihi olarak kabulü gerekip tebliğ tarihinin bu şekilde düzeltilmesi gerektiğini içtihat etmiştir (EK-2: Yargıtay 12. HD 27.12.2012 tarih E: 2012/25376 K: 2012/40503.)

Tebligat Kanunu’nun 21. Maddesi de

“Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.

Muhtar, ihtiyar heyeti azaları, zabıta amir ve memurları yukarıdaki (DEĞİŞİK İBARE RGT: 19.01.2011 RG NO: 27820 KANUN NO: 6099/5) (KOD 3) fıkralar uyarınca kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdurlar. ” şeklindedir.

6- Tebligat Kanunu’nun 32. Maddesinde de Tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılacağı ve muhatabın beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi addolunacağı hüküm altına alınmıştır.

7 – Yukarıda yer verdiğimiz ihtilafa ilişkin mevzuat hükümleri ve yüksek mahkeme kararları ile şikayet konusu ödeme emri tebliğ işlemi birlikte alınıp değerlendirildiğinde;

8- İcra takibi takip talebinin dayanağı olan her iki belge olan kira sözleşmesinde ve mahkeme ilamında davacı borçlu müvekkilimizin adresi “Uzunyalı Cad. No: … …. Hotel Marmaris / MUĞLA” olarak yer almakla bilinen son adresinin bu adres olduğu, nitekim kira sözleşmesinde de tebligatların sözleşmede belirtili adreslere yapılması gerektiğinin imza altına alındığı, davalı alacaklının ise takip talebinde müvekkilimizin adresi olarak bu bilinen adrese yer vermek yerine adres kısmına “mernis adresi seçilmiştir” ibaresini yazıp icra dairesince de ödeme emrinin önce borçlunun son adresine tebliğe çıkarılmak yerine direkt olarak müvekkilimizin adrese dayalı kayıt sisteminde kayıtlı mernis adresi olan Türkeli Mah. … Sok. No: … İç Kapı No: … Kozan / ADANA adresine tebliğe çıkartılıp bu suretle ödeme emrinin tebliğ edildiği anlaşılmakla, ödeme emri tebliğ işleminin Tebligat Kanunu’nun 10. Ve 21. Maddesine açıkça aykırı gerçekleştiğinden mevzuata uygun olmadığı ve usulsüz olduğu anlaşılmaktadır.

9- Bu nedenle tebliğ tarihi Tebligat Kanunu’nun 32. Maddesi uyarınca borçlu müvekkilimizin takipten tesadüfen haberdar olduğunu beyan etmekte olduğu 02.10.2019 tarihi olarak düzeltilmelidir. Müvekkilimiz bu tarihe uygun olarak borca itiraz dilekçesini icra müdürlüğüne de sunmuştur.

10- Öte yandan ve yukarıdaki açıklamamıza ek olarak davacı borçlu müvekkilimize gönderilen ödeme emri tebliğ mazbatası incelendiğinde posta memurunun tebliğ mazbatasına yazdığı şerhe göre Tebligat Kanunu’nun 21. Maddesi, Tebligat Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 30. Ve 35. Maddesine uygun olarak yapmadığı da anlaşılmaktadır.

11- Posta memuru tebliğ zarfına yazdığı şerhte muhatabın yani davacı borçlu müvekkilimizin adreste bulunmadığını, 12 numaralı daire komşusunun beyanına göre çarşıda olduğunu belirterek tebligatın mahalle muhtarına bırakıldığını yazmıştır.

Konuyla ilgili emsal bir dava hakkında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi’nin 07.12.2016 Esas: 2016 / 301 Karar: 2016 / 341 sayılı emsal kararında da belirtildiği üzere Tebliğ Memurunun muhatabın adreste bulunmama nedenini araştırmakla yetinmeyip geçici olarak adreste bulunmadığını tespit etti ise tevizat saatinden sonra adrese ne zaman döneceğini veya dönüp dönmeyeceğini de araştırıp tebliğ evrakına şerh düşmek zorundadır (EK-3: İzmir BAM 12. HD 07.12.2016 tarih E: 2016 / 301 K: 2016 / 341).

Yine Yargıtay 12. Hukuk Dairesi de 15.11.2018 tarih Esas: 2018/ 12385 Karar: 2018 / 11592 sayılı içtihadında bu belirttiğimiz araştırmanın eksik yazılmasını tebliğ usulsüzlüğü saymakla birlikte İMZADAN İMTİNA EDEN KOMŞUNUN ADININ DA ŞERHTE YER ALMAMASININ usulsüz tebliğ olduğunu belirtmiştir (EK-4: Yargıtay 12. HD 15.11.2018 tarih E: 2018/ 12385 K: 2018 / 11592).

12- Nitekim posta memurunun yaptığı araştırmanın eksik ve yetersiz olduğu, ödeme emrinin Adana Kozan Türkeli Mahallesi Muhtarı’na bırakıldığı tarih olan 26.08.2019 tarihinde davacı borçlu müvekkilimizin Adana’da değil Marmaris’te olduğuna ilişkin olarak müvekkilimizin Marmaris’teki bankalarda o tarihlerde işlem yaptığına ilişkin dekontları sunmaktayız (evrak asılları kaleme teslim edilecektir). Yani müvekkilimiz posta memurunun uydurma ve eksiksiz araştırmasında belirtildiği üzere ADANA / KOZAN’DA ÇARŞIDA değil idi.

S.DELİLLER : Marmaris 2. İcra Müdürlüğü 2019/ … E. Dosyası içeriği ve dayanağı olan kira sözleşmesi ve Marmaris SHM 2018/ … E. dosyası ilamı, banka dekontları, ve sair deliller.

H.NEDENLER: İİK,TK,TK Uyg.Hk. Yönetmelik, Yargıtay ve BAM Emsal İçtihatları ve ilgili mevzuat

SONUÇ : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler ve re’sen gözetilebilecek nedenlerle (dava konusu takibe ilişkin borcu reddettiğimiz hususu belirtili olarak);

1 – Haklı şikayetimizin KABULÜ ile Marmaris 2. İcra Müdürlüğü’nün 2019/ … E. Dosyasından borçluya yapılan ödeme emri tebliği tarihinin 02.10.2019 olarak düzeltilmesine, 

2 – İcra takibinin, -aslında böyle bir borç olmadığı halde (dayanak kira tespit ilamı kesinleşmediğinden)- miktarının yüksek olması ve tebligatın yasaya aykırı olduğu ilk bakışta dahi anlaşılabilir olduğundan, yargılama sonuna kadar tedbiren durdurulması yönünde İHTİYATİ TEDBİR KARARI verilmesine (tarafımızca ittila tarihine göre icra dosyasına itiraz edilmiştir),

3 – Yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı alacaklı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini  bilvekale talep ederim. 

Şikayetçi Borçlu – Vekili
Av. Salih BİROL

Tebligatın iptali ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayarak iletişime geçebilir, uzmanlık alanlarımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.