(Hagb) Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir?
Hagb kararı yani hükmün açıklanmasının geri bırakılması; Yargılama sonucunda 2 yıl ya da daha az süreli hapis cezası ya da adli para cezası almış iseniz, kabul etmeniz halinde ve gerekli olan şartlar bulunduğu takdirde hakkınızda verilen hükmün 5 yıl süreyle açıklanmasının geriye bırakılmasıdır.
(Hagb kararı) Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasının Şartları Nelerdir?
- Daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı mahkum olmamış iseniz, hakkınızda hagb kararı verilebilmektedir.
- Yargılamayı yapan mahkemece yeni bir kasıtlı suç işlemeyeceğinize dair kanaat oluşmuş ise hakkınızda hagb kararı verilebilir.
- Mağdurun ya da kamunun uğramış olduğu zararı tamamen gidermişseniz ve hakkınızda hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı verilmesini kabul ederseniz hakkınızda bahsi geçen karar verilebilir.
Suç İşlersem ya da Yükümlülüklere Aykırı Şekilde Davranırsam Sonucu Ne Olur?
Yargılandığınız mahkemenin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verirken belirlemiş olduğu 5 yıllık denetim süresi içinde kasıtlı olarak yeni bir suç işlemeniz durumunda ya da denetimli serbestlik tedbirine yönelik yükümlülüklere aykırı davranmanız halinde mahkeme ceza içeren söz konusu hükmü açıklamaktadır.
Suç İşlemezsen ve Yükümlülüklere Uygun Davranırsam Sonucu Ne Olur?
5 yıllık denetim süresi içinde kasıtlı olarak yeni bir suç işlememeniz ve ayrıca denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uymanız durumunda, hiç suç işlememiş gibi kabul edilirsiniz. Hakkınızdaki yargılanmış olduğunuz dava ve verilmiş olan ceza düşmektedir.
(HAGB) Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararı Verilince Ne Olur? Sabıkama İşler Mi?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı sadece Hakim ve Cumhuriyet Savcısının görebileceği kendine mahsus bir sisteme kaydedilir. HAGB kararı, sabıka kaydı bakımından etkili olmaz. HAGB kararı adli sicil kaydınızda da görünmez.
HAGB Kararını Kabul Etmek Zorunda Mıyım?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu kararı kabul etmediğiniz takdirde mahkeme hükmünü açıklar yani bir karar verir. Açıklanan hükmün hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız ilgili kanun yollarına ( itiraz, istinaf, temyiz, kanun yararına bozma) başvurabilirsiniz.
Hagb Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına Dair Karar Üzerine Başvurabileceğim Kanun Yolları Nelerdir?
Bu HAGB kararı istinaf ve temyiz edilemez. Ancak itiraz edilebilir. İtiraz hükmü veren mahkemeye başvurarak yapılır. İtiraz üzerine ilgili mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının şartlarının oluşup oluşmadığı yönünde değerlendirme yapılır.