İcra Hukuku Nedir? İcra Hukuku Davaları?
İcra hukuku, alacaklı kişilerin alacağının mümkün olan en kısa sürede, Devlet kuvvetinin yardımıyla, zorla getirilmesine hizmet eden bir hukuk dalıdır. İcra ve İflas hukukunda cebri icranın konusu borçlunun bizzat kendisi (yani vücut bütünlüğü) değil, ancak malvarlığıdır. Diğer bir deyişle cebri icra borçlunun malvarlığı üzerinde uygulama alanı bulur. Şüphesiz borçlunun da bütün malvarlığı değil, ancak borcuna yetecek kadar malvarlığı icraya konu olabilir.
İcra ve iflas hukukunun bir başka özelliği de, alacaklının ayni olarak tatmin edilmesi değil, parasal olarak tatmin edilmesidir. Yani, icra hukukunda borçlunun mallarının kendisi alacaklıya verilmemektedir. Aksine bu mallar haczedilir, satılır ve alacaklı ancak borçlunun mallarının satış bedelinden alacağını almaktadır.
Öte yandan icra organları, cebri icra yetkisini uygularken alacaklı şahıs ile borçlu şahısın menfaatlerini mümkün oldukça dengelemelidir. Bu amacı gerçekleştirirken ölçüsüz davranışlardan kaçınmalıdır.
İcra takibi, bir dava açılması anlamına gelmemektedir. Sadece borçlu borcunu ödemesi için devletin icra organınca ( icra dairelerince) takip edilmektedir. Bu nedenle icra takibinin tarafları davalı ve davacı olarak adlandırılmazlar. İcra takibinin tarafları borçlu ve alacaklıdır. Takibin taraflarında birden fazla kişinin yer alması da mümkündür. Bu durumda bazen zorunlu bazen de ihtiyari takip arkadaşlığından bahsedebiliriz.
Hakkınızda icra takibi açılmışsa takip türüne göre icra dairesi ya da icra mahkemesine itiraz edebilirsiniz. Ancak icra takibine itiraz usulünün uzman bir icra avukatı ile yapılması hak kaybına uğramamanız açısından öneml
İcra Organları, icra hukuku alanında faaliyet göstermek üzere ya da gerektiği zaman icra işlerinde görev yapmak üzere oluşturulmuş organlardır.